Hoppa till innehåll

Vad är skylift?

Skylift är ett samlingsbegrepp för redskap som kan användas vidhöjdarbete.

Gemensamt för de olika modellerna av skyliftar är att de har en manskapskorg för en eller flera personer. Den sitter monterad i yttre den änden av en bom som antingen är ledad eller är teleskopisk. Längst ner är bommen fäst vid en så kallad svängkrans som är vridbar i 360°.

För den större modellen av skyliftar är bommen monterad på ett lastbilsschassi och används med fördel vid servicearbeten av exempelvis på husfasader eller gatubelysning. Dessa modeller har i de flesta fall en mycket lång bom med läng räckvidd både i höjdled och i sidled.

Räddningstjänsten använder skyliftar vid brandbekämpning genom hustak eller för evakuering av nödställda via fönster eller balkonger. Dessa liftar kallas hävare och har vattenförsörjning upp till manskapskorgen via en vattenledning längs bommen.

Mindre modeller av skyliftar är monterade på vagnar som kan dras med personbil. De kallas släpvagnsliftar och en elmotor driver en oljepump som ger kraft till det hydrauliska manöversystemet. beroende på modell och storlek kan det också finnas drivning till vagnens hjul så att det enkelt går att flytta skyliften kortare sträckor.

Andra varianter av skylifter är bom lifter eller vikbomliftar. De är placerade på fyra hjul, som går att förflytta med el eller dieselmotor.

Gemensamt för skyliftar är att de har ett säkerhetssystem som gör att skyliften inte går att manövrera om den till exempel står för snett. Ett nödsystem finns också med vilket man kan sänka manskapskorgen om kraftkällan skulle upphöra att fungera.

Publicerat iArtiklar

Kommentarer är stängda.